Méhnyakrák elleni védőoltás (felnőtt)

MIT TEHETEK, HA LÁNYOM KIMARADT AZ INGYENESEN ELÉRHETŐ ISKOLAI OLTÁSI PROGRAMBÓL?

Az állam évente egy korosztály, az abban az évben 7. osztályosok ingyenes oltását vállalja. Akik 7-ik alatti osztályokba járnak, azok a következő években kapják majd meg a védőoltást, a nyolcadikos lányok esetében a szülők és a család gondoskodhat a védőoltás beadatásáról.

Számos helyi önkormányzat biztosítja ingyenesen vagy kedvezményes áron a vakcinát, ezért a helyi támogatott oltási programmal kapcsolatban kérjük, érdeklődjön a helyi polgármesteri hivatalban. Ha az Önök településén még nem működik ilyen program, akkor a Cervarix védőoltást orvosi vénnyel bármelyik gyógyszertárban önállóan vásárolhatják meg.

Érdemes megjegyeznie, hogy ha az Ön leánya a 15. születésnapja előtt megkapja az első adag vakcinát, már csak egy emlékeztető oltást kell kapnia. A lányoknak így eggyel kevesebb szúrást kell elviselniük, a szülőknek pedig eggyel kevesebb védőoltás árát kell kifizetniük. Ha az ön lánya már betöltötte a 15. életévét, a védelemhez 3 védőoltás szükséges fél éven belül, ugyanúgy, mint a felnőtteknek.

  • 2 adagos oltási sor ajánlott bruttó fogyasztói ára (9-től 14 éves korig): 35.800,- Ft** (0., majd az 5-13. hónap között).
  • 3 adagos oltási sor ajánlott bruttó fogyasztói ára (15 éves kor felett): 53.700,- Ft** (0., 1., 6. hónap).

VANNAK-E A VÉDŐOLTÁSNAK MELLÉKHATÁSAI?

Az oltóanyag nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, mely a sejtekbe épülve megváltoztathatná azok működését. A méhnyakrák elleni oltóanyagot már több millió nő kapta meg világszerte. A Cervarix védőoltás általánosságban jól tolerálható. A klinikai vizsgálatok során az oltottak leggyakrabban fejfájásról, fáradékonyságról, izomfájdalomról, az injekció beadásának helyén fellépő reakciókról (fájdalom, bőrpír, duzzanat) számoltak be.