A méhnyakrákról és megelőzéséről (felnőtt)

A MÉHNYAKRÁKRÓL ÉS A MEGELŐZÉSÉRŐL

Ismert tény, hogy a rákos megbetegedések világszerte több millió áldozatot követelnek minden évben. Azt már kevesebben tudják, hogy a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganatos betegség a méhnyakrák. Magyarországon évente több mint 1400 nő betegszik meg,  és mintegy 10 000 méhnyakrák-megelőző műtétet végeznek el – pedig a ráknak ez a fajtája ma már védőoltással az esetek többségében megelőzhető.

Ezért is különösen jó hír, hogy 2014 őszétől az állam minden 12. életévét betöltött hetedik osztályos lánynak ingyenesen elérhetővé teszi a magas fokú védettséget biztosító méhnyakrák-megelőző vakcinát. Ez az első olyan hazai korosztály, amelyet óvhatunk a veszélyes betegségtől. Jó, ha tudja, hogyha az ön gyermeke kimaradt az ingyenes iskolai oltásból, 15 éves koráig mindössze két oltással akkor is védelmet szerezhet a betegség ellen.

Kérjük, hogy tájékozódjon ön is a méhnyakrák megelőzésének lehetőségeiről és hozzon felelős döntést gyermeke egészsége érdekében!

MI A MÉHNYAKRÁK, ÉS MI OKOZZA?

A méhnyakrák a méhnyak nyálkahártyáján általában hosszú évek alatt, lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos elváltozás, melyet a HPV (humán papillomavírus) rákkeltő típusai okoznak. A HPV több mint 100 változata közül a kialakuló méhnyakrákos megbetegedések 70%-áért két típus (a 16-os és a 18-as) felel, a maradék 30%-ot pedig nagyrészt másik három törzs (a 31-es, 33-as és 45-ös törzs) okozza. A HPV szexuális úton, a bőrfelületek érintkezésével terjed, tehát minden szexuálisan aktív embert érinthet – kortól függetlenül. A statisztikák szerint a nők 80%-a élete során legalább egyszer megfertőződik HPV-vel. Fontos tudni, hogy az immunrendszer nem emlékszik a HPV-re, ezért ugyanazt a HPV-típust többször – akár ugyanattól a partnertől – is elkaphatjuk. A HPV-fertőzések többsége különösebb kezelés nélkül magától elmúlik, ilyenkor a vírus néhány hónap után eltűnik a szervezetből. Olykor azonban, ha a rákkeltő típusokkal történt fertőzés tartóssá válik, kóros vagy akár végzetes folyamatok indulhatnak el. Ha a méhnyakrákszűrő vizsgálatot követően a lelet kóros elváltozást mutat, nőgyógyászati műtétre, úgynevezett konizációra lehet szükség, mellyel pontos szövettani diagnózis is adható. Az ilyen műtéti beavatkozással – amely szerencsés esetben egy-két napos kórházi tartózkodással jár – a korai stádiumban felfedezett és az azonnal kezelt betegségnél a gyógyító eljárás véget is érhet. Rosszabb esetben ugyanakkor egy súlyos – általában drasztikus műtéti beavatkozást igénylő – kezelés kezdete is lehet.

Mi az a HPV?

A HPV a humán papillómavírus nevének rövidítése. Több száz típusa van, és ismereteink szerint közülük legalább 13 okozhat méhnyakrákot. Kutatások kimutatták, hogy a méhnyakrákos megbetegedések mintegy 80%-áért a humán papillómavírusok közül a 16-os, 18-as, 31-es, 33-as és a 45-ös vírustörzsek tehetők felelőssé. A Nemzeti Védőoltási Programban - a 7. osztályos leányok számára - térítésmentesen biztosított Cervarix vakcina magasfokú védettséget ad a 16-os és 18-as vírustörzsek ellen, továbbá keresztvédelmet biztosít a 31-es, 33-as és a 45-ös vírustörzsek ellen.

Miért létfontosságú a megelőzés?

Magyarországon évente nagyjából 1000 nő lesz méhnyakrákos. Védőoltással ez a szám jóval alacsonyabb lenne, hiszen a Cervarix vakcina magasfokú védelmet nyújt a HPV leggyakoribb típusai által okozott méhnyakrák ellen. Szúrás vagy szűrés, avagy miért nem elegendő, ha csak szűrővizsgálatra viszem a lányomat is?   A védőoltás megakadályozhatja a HPV okozta kóros elváltozást, míg szűréssel már csak maga az elváltozás mutatható ki. Ma már a méhnyakrákszűrésen nemcsak a daganatot, hanem a rákos betegséget megelőző állapotot is fel tudják ismerni. Ha a vizsgálat még időben történik, az elváltozást sikeresen lehet gyógyítani. Egy kései diagnózis azonban már csak azt állapíthatja meg, hogy a kóros elváltozásból rosszindulatú daganat alakult ki. A Cervarix védőoltás a kóros elváltozások kialakulását előzi meg. Az oltás akkor a leghatásosabb, ha a lányok a szexuális élet elkezdése előtt megkapják, hiszen ekkor még szinte biztosan nem fertőzöttek HPV-vel. Ezenkívül az életkoruk miatt immunrendszerük is ilyenkor reagál a legjobban a vakcinára, tehát évekig tartó védettség alakítható ki.

Hogyan előzhető meg a méhnyakrák?

A méhnyakrák megelőzésére kétféle módszer létezik, ezeket együttesen alkalmazva érhető el a megfelelő védelem. Az elsődleges megelőzési mód a védőoltás, amellyel jó eséllyel megakadályozhatjuk magát a HPV-fertőzést, ezzel pedig a méhnyakrák kialakulását. A Cervarix vakcina optimális megoldást nyújt azoknak a lányoknak, akik közel teljes körű védelmet szeretnének a méhnyakrák ellen. A szexuális élet megkezdése előtt, korábban humán papillómavírussal nem fertőzötteknek beadva ez az oltás magasfokú védettséget nyújt a méhnyakrákot okozó leggyakoribb HPV-típusok ellen, függetlenül attól, hogy melyik magas kockázatú - azaz daganatot előidéző - HPV-típus okozza a fertőzést. A másodlagos megelőzési mód a nőgyógyászati méhnyakrákszűrés: a vírus okozta sejtelváltozások, illetve a rákot megelőző állapot és az esetleg előforduló eltérések minél korábbi felsimerése, ami után azonnal meg kell tenni a további szükséges lépéseket.

A méhnyakrákról és a megelőzésről

Ismert tény, hogy a rákos megbetegedések világszerte több millió áldozatot követelnek minden évben. Azt már kevesebben tudják, hogy a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganatos betegség a méhnyakrák. Magyarországon évente több mint 1400 nő betegszik meg, és mintegy 10 000 méhnyakrák-megelőző műtétet végeznek el - pedig a ráknak ez a fajtája ma már védőoltással az esetek többségében megelőzhető. Ezért is különösen jó hír, hogy 2014 őszétől az állam minden 12. életévét betöltött hetedik osztályos lánynak ingyenesen elérhetővé teszi a magas fokú védettséget biztosító méhnyakrák-megelőző vakcinát. Ez az első olyan hazai korosztály, amelyet óvhatunk a veszélyes betegségtől, jó, ha tudja, hogyha az Ön gyermeke kimaradt az ingyenes iskolai oltásból, 15 éves koráig mindössze két oltással akkor is védelmet szerezhet a betegség ellen. Kérjük, hogy tájékozódjon Ön is a méhnyakrák megelőzésének lehetőségeiről és hozzon felelős döntést gyermeke egészsége érdekében!

Mit tehetek, ha lányom kimaradt az ingyenesen elérhető iskolai oltási programból?

Mivel minden évben csak a hetedikes korosztály számára ingyenesen elérhető a Cervarix védőoltás, így az idősebb oltható korosztályok esetében a helyi önkormányzat vagy a szülők és a család gondoskodhatnak a védőoltás beadatásáról. Már számos helyi önkormányzat biztosítja a 15 év alatti lányoknak ingyenesen vagy kedvezményes áron a vakcinát, ezért kérjük, a helyi támogatott oltási programmal kapcsolatban érdeklődjön a helyi polgármesteri hivatalban. Ha az Önök településén még nem működik ilyen program, akkor a méhnyakrák elleni védőoltást a házi gyermekorvos felírhatja, majd bármelyik gyógyszertárban beszerezhetik. A Cervarix vakcina ajánlott bruttó fogyasztói ára 2016. június 30-ig 29.800 Ft/adag helyett 17.900 Ft/adag.** Ne feledje: ha gyermeke még nem töltötte be a 15. életévét, csupán két oltásra van szüksége a védettség kialakulásához, azt követően pedig három oltással alakítható ki a védettség.

Nem túl korai egy 15 év alatti gyermeket beoltani?

Nem. Számos kutatás azt mutatja, hogy a lányok egyre fiatalabb korban kezdik el a szexuális életet. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet 2010-ben elvégzett felméréséből kiderül, hogy a diákok átlagosan 14 éves koruk körül veszítik el szüzességüket. A vakcinát éppen ezért célszerű a szexuális élet megkezdése előtt beadni, hiszen ekkor még szinte biztosan nem fertőződtek meg HPV-vel, az immunrendszer az ilyenkor kapott védőoltásokra erősebben reagál és évekig tartó, megfelelő védelem alakul ki. A már szexuális életet élők számára - akár monogám kapcsolatban élnek, akár nem - is ajánlott a védőoltás, hiszen a HPV fertőzés többször elkaphatják életük során, mely méhnyakrák kialakulásához vezethet. Védőoltással a felnőtt nőknél is csökkenthető a daganat kialakulásának kockázata.

Szülőként, anyaként mi a feladatom?

Gondoskodjon lánya és saját egészségéről! Oltassa be lányát és önmagát is méhnyakrák ellen, és járjon el rendszeresen méhnyakrákszűrésre! A leánygyermeket nevelő édesanyák felelőssége a méhnyakrák megelőzésében kétszeres. Egyrészt ügyelniük kell önmaguk védelmére úgy, hogy rendszeresen eljárnak nőgyógyászati szúrővizsgálatra és beoltatják magukat is. Ezen kívül különösen fontos, hogy gyermeküket időben tájékoztassák, és járuljanak hozzá a megfelelő védettség kialakításához a méhnyakrák elleni vakcina beadatásával. 2014 szeptemberétől állami szerepvállalással az iskolai védőoltási programban országosan ingyenesen elérhető a méhnyakrák elleni védőoltás 7. osztályos - 12. életévüket betöltött - lányok számára. Az iskolai kampányoltásból kimaradt 15 év alatti (nyolcadikos) lányok esetében a szülők és a család gondoskodhat a védőoltás beadatásáról. Számos helyi önkormányzat biztosítja ingyenesen vagy kedvezményes áron a vakcinát év végégig, ezért kérjük, érdeklődjön a helyi polgármesteri hivatalban a lehetőségekről. Amennyiben az Önök településén még nem működik ilyen program, a Cervarix védőoltást orvosi vénnyel bármelyik gyógyszertárban beszerezhetik. A Cervarix vakcina ajánlott bruttó fogyasztói ára 2016. június 30-ig 29.800 Ft/adag helyett 17.900 Ft/adag.** Azonban a szexuális élet megkezdése után, sőt később is érdemes kérni a védőoltást, hiszen a HPV-vel a szervezet többször is megfertőződhet, ez ellen nem képes tartósan védekezni. Ugyanazt a típusú HPV-t többször elkaphatjuk, akár ugyanattól a partnertől is és felnőtt korban érdemes rendszeresen méhnyakrákszűrő vizsgálaton is részt venni, hiszen az időben felfedezett betegség nagyobb eséllyel gyógyítható.

3 jótanács a hatákony védekezéshez

Érdemes időben gondoskodni gyermekeink védelméről, hogy nekik se kelljen lemondani az anyaság örömeiről. Nem csak a fiatal, szexuális életet még nem élő lányokat lehet és kell beoltani. Minden felnőtt nőnek ajánlott az oltás és a rendszeres méhnyakrákszűrés. Nem igaz, hogy aki monogám párkapcsolatban él, vagy mindig használ óvszert, nem lehet méhnyakrákos, hiszen a HPV-fertőzéshez elég lehet egyszeri szexuális együttlét is. Van még kérdése? Tekintse meg a Gyakran feltett kérdéseket itt >>

Milyen mellékhatásai lehetnek a védőoltásnak?

A Cervarix védőoltás általánosságban jól tolerálható. A klinikai vizsgálatok során az oltottak leggyakrabban fejfájásról, fáradékonyságról, izomfájdalomról, az injekció beadásának helyén fellépő reakciókról (fájdalom, bőrpír, duzzanat) számoltak be.