A méhnyakrák elleni védőoltásról (diák)

A méhnyakrák elleni védőoltás

Korábban a méhnyakrák és a rák kialakulása előtti állapotok minden nőt és fiatal lányt érinthettek, de a te korosztályodban ennek már nem kell így lennie!

Hogyan oltathatnak be a szüleim a méhnyakrák ellen?

Ha már elmúltál hetedikes, akkor a szüleid gondoskodhatnak a védőoltás beadatásáról. Kérd meg szüleidet, hogy érdeklődjenek a lakóhelyeden lévő polgármesteri hivatalban, mert Magyarországon 2008 óta számos önkormányzat ingyenesen biztosítja a méhnyakrák elleni vakcinát egyes korosztályok számára.

Ha nálatok még nem működik ilyen program, a méhnyakrák elleni védőoltást a házi gyermekorvos fel tudja írni, majd bármelyik gyógyszertárban beszerezhetitek. Ne felejtsd el, hogy 15 éves korodig csupán két oltásra van szükség a védettség kialakításához, így a szüleidnek is kevesebb pénzbe kerül az, hogy megvédjenek ettől a veszélyes betegségtől.

Miért pont a hetedik osztályosok kapják ingyen a vakcinát? A többiek miért nem?

A méhnyakrák vakcina nagyon drága, ezért az állam egy évben csak egy korosztály számára tudja ingyenessé tenni a védőoltást. A védőoltás akkor a leghatásosabb, ha azt a szexuális élet megkezdése előtt megkapják a lányok.

Miért kell ilyen fiatalon megkapnom ezt az oltást? Nekem még nincs is barátom...

A vakcinát éppen ezért célszerű 12-15 éves korban beadni, hiszen ekkor még szinte biztos, hogy nem fertőződtél meg HPV-vel, az immunrendszered az ilyenkor megkapott védőoltásokra erősebben reagál. Így évekig tartó védelmet kapsz a méhnyakrák ellen.

Miért csak a lányok kapnak ilyen oltást? A fiúkra nem veszélyes a HPV?

A Magyarországon 2014-ben, a Nemzeti Védőoltási Rend keretében bevezetett Cervarix méhnyakrák elleni védőoltás alapvető célja, hogy megvédje a lányokat és nőket egy súlyos betegségtől, a méhnyakráktól. Vannak-e a védőoltásnak mellékhatásai? Az oltóanyag nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amely a sejtekbe épülve megváltoztatathatná azok működését. Ezt a méhnyakrák-megelőző oltóanyagot már több millió nő kapta meg világszerte. Előfordulhat, hogy a szúrás helye érzékenyebb lesz vagy bepirosodik, és az oltás után hőemelkedésed, lázad is lehet, de ezek általában el is múlnak.

Mi történik, ha kimaradtam a programból?

Ha kimaradtál a védőoltási programból, például 8. osztályos vagy, de még nem töltötted be a 15. életéved, elég három helyett két adag oltást kapnod. 9 és 14 éves kor között a Cervarix vakcina - amelyet a védőoltási programban biztosít az állam - két adaggal már védelmet nyújt a méhnyakrák ellen. Ez azt jelenti, hogyha a 15. születésnapod előtt megkapod az első adag vakcinát, már csak egy újabb adagot kell kapnod fél évvel később. Ha már betöltötted a 15. évedet, fél éven belül három oltás kell.

Akkor tehát mit kell mindenképpen megbeszélnem otthon a szüleimmel az oltásról?

Először is kérdezd meg, hogy ismerik-e a méhnyakrák elleni védőoltást. Megmutathatod nekik ezt a honlapot is, és ha édesanyád sincs beoltva, neki is érdemes megfontolnia a védőoltást, mert ez nagyon fontos lépés a rákmegelőzésben. Ha kérdései lennének, ezen a honlapon a "Felnőtt vagyok" részben további információkat talál. Kérdezd meg tőle azt is, hogy szokott-e rendszeresen méhnyakrákszűrésre járni. A szűrést ugyanis minden felnőtt nőnek ajánlják, mert ez a betegség annál nagyobb eséllyel gyógyítható, minél hamarabb észreveszik. Ezekről a kérdésekről beszélgess a szüleiddel! Ha bizonytalanok vagytok, nézzétek át együtt az orvos szakértőink által megválaszolt kérdéseket IDE KATTINTVA >>

Vannak-e a védőoltásnak mellékhatásai?

Az oltóanyag nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, mely a sejtekbe épülve megváltoztathaná azok működését. Ezt a méhnyakrák-megelőző oltóanyagot már több millió nő kapta meg világszerte. A klinikai vizsgálatok során az oltottak leggyakrabban fejfájásról, fáradékonyságról, izomfájdalomról, az injekció beadásának helyén fellépő reakciókról (fájdalom, bőrpír, duzzanat) számoltak be.