A méhnyakrákról és megelőzéséről (diák)

A MÉHNYAKRÁKRÓL ÉS A MEGELŐZÉSÉRŐL

Hallottál már a méhnyakrákról és a HPV fertőzésről? Azt is tudod, hogy mi a kapcsolat közöttük? És arról tudsz már, hogy ha még nem vagy 15 éves akkor mindössze két védőoltással megelőzheted ezt a veszélyes betegséget?

MI A MÉHNYAKRÁK, ÉS MI OKOZZA?

A méhnyakrák a méhnyak nyálkahártyáján általában hosszú évek alatt, lényegében panasz- és tünetmentesen kifejlődő rosszindulatú daganatos elváltozás, melyet a HPV (humán papillomavírus) rákkeltő típusai okoznak. Fontos, hogy tudd, a méhnyakrák a Te korodban (9-14 éves kor között) két adagos védőoltással megelőzhető!

Mi az a méhnyak és hol található?

A méhnyak a méhed alsó része, és később, ha majd édesanya szeretnél lenni, nagy szükséged lesz rá. A terhesség alatt az anyaméh nyújt biztonságos tartást a növekvő magzatnak a folyamatos fejlődéshez, hogy azután a gyermeked világra jöhessen. Érdemes tehát mindig odafigyelned és vigyáznod a méhedre.

Mi az a HPV?

A HPV a humán papillómavírus nevének rövidítése. Az orvosok több mint 100 féle HPV típust ismernek, de a kutatások kimutatták, hogy a méhnyakrákos megbetegedések kb. 70 százalékát két HPV vírus, a 16-os és a 18-as okozza.

Mit okozhat a HPV-fertőzés?

Ha megfertőződsz daganatkeltő HPV-vel, és későn veszik észre, az súlyos betegségekhez, akár méhnyakrákhoz is vezethet. Biztosan tudod, hogy aki rákos lesz, különböző, a testet és lelket megterhelő, sokszor fájdalmas kezeléseken vesz részt, vagy műtétet végeznek el rajta, ami a későbbi egészségét is befolyásolhatja. Ezek elkerülése miatt is nagyon fontos, hogy időben megkapd a méhnyakrák elleni védőoltást.

Hogyan védekezhetek a méhnyakrák ellen ilyen fiatalon?

A méhnyakrák az esetek többségében egyszerűen megelőzhető! Ha még nem múltál el 15 éves, akkor csupán két védőoltást kell kapnod fél év különbséggel. Ha elmúltál már 15 éves, akkor 3 adag oltásra van szükséged. A védőoltás mellett - a biztonság kedvéért - felnőtt korodban el kell majd járnod a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokra is! A hetedik osztályos lányok minden tanév elején ingyen megkaphatják a méhnyakrák elleni oltóanyagot. Ha valamiért még nem hallottál erről a lehetőségről, akkor kérdezd meg az osztályfőnöködet vagy az iskolaorvost. Ha kérdéseid vannak a betegséggel vagy az oltással kapcsolatban, akkor fordulj bizalommal a szüleidhez, vagy olvasd el Gyakran ismételt kérdések rovatunkat itt >>

Anyukámat is beoltották, amikor suliba járt?

Szinte biztosan nem, mert akkor még az orvosok is kevesebbet tudtak a méhnyakrákról, és a Cervarix védőoltás sem létezett. De ez nagyon jó kérdés, mert őt is érdemes beoltatni, hiszen ez az oltás bármilyen életkorban hatékonyan előzi meg a betegséget! Annyi csak a különbség, hogy 15 éves kor felett már nem két, hanem három oltást kell megkapni ahhoz, hogy kialakuljon a magas fokú védettség.

Lehetséges, hogy már elkaptam a HPV-t?

A HPV-t nagy valószínűséggel még nem kaptad el, így persze méhnyakrákod sem lehet. Azért kapod most az oltást, mert a szervezeted ebben a korban tudja a legjobban felhasználni az oltóanyagot, azaz "megjegyezni" a HPV elleni védelmet. De felnőttkorban is érdemes a nőknek beoltatni magukat.

És ha máshogy akarok védekezni a betegség ellen, vagy félek az oltástól?

A HPV elleni védőoltással hatékonyan tudsz védekezni a méhnyakrák ellen. A HPV elleni küzdelemben persze fontos a rendszeres szűrővizsgálat is. A HPV-fertőzés szexuális úton, illetve a bőrfelületek érintkezésével is terjed. Ne izgulj, az oltás csak kicsit fáj, viszont cserébe évekig tartósan védett lehetsz a HPV okozta kóros méhnyakelváltozásokkal és az abból kialakuló méhnyakrákkal szemben. Megéri, nem?

Vannak-e védőoltásnak mellékhatásai?

Az oltóanyag nem tartalmaz sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, mely a sejtekbe épülve megváltoztathaná azok működését. Ezt a méhnyakrák-megelőző oltóanyagot már több millió nő kapta meg világszerte. A klinikai vizsgálatok során az oltottak leggyakrabban fejfájásról, fáradékonyságról, izomfájdalomról, az injekció beadásának helyén fellépő reakciókról (fájdalom, bőrpír, duzzanat) számoltak be.